ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ, ΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ

 
  Αναπόφευκτα, εάν πλησιάσατε καθόλου τα κινηματογραφικά ταμεία και τα ενίοτε υπερμεγέθη διαφημιστικά πόστερ τους, θα είδατε σίγουρα έστω και μία αφίσα με ένα μεγάλο χρυσαφένιο σχήμα πουλιού με μια κοπέλα πίσω να σημαδεύει απειλητικά τον περαστικό με ένα τόξο. Αξίζει άραγε η ταινία; Μας κάνει αρκετή εντύπωση για να ξοδέψουμε τα δυσεύρετα και καταϊδρωμένα μας ευρώ;;
  Σας μιλώ, φυσικά, για την ταινία The Hunger Games, μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που κέρδισε τις ανυποψίαστες εντυπώσεις και καρδιές μικρών, μεγάλων, κριτικών και βαρβάρων. Η ταινία προβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και μόλις βγήκε σε DVD. Ας δούμε αναλυτικότερα περί τίνος πρόκειται!
   Η ιστορία είναι απλή. Σε μια φουτουριστική εκδοχή της Αμερικής, κυρίαρχη δύναμη είναι ένα τρυφηλό Καπιτώλιο που άρχεται των τριγύρω πενιχρών 13 περιοχών. Η 13η, ωστόσο, στασίασε και μετά την απόλυτη και ολοκληρωτική καταστροφή της, η ολιγαρχία του Καπιτωλίου θέσπισε τα «Παιχνίδια Πείνας», στα οποία ετησίως συμμετέχουν δύο κάτοικοι κάθε περιοχής για να θυμάται ο λαός τη βαρβαρότητα του πολέμου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα εξέγερσης. Κανόνες: 24 συμμετέχοντες και νικητής, ο μοναδικός επιζών.
   Το concept είναι αρκετά λιτό και θυμίζει την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία με το λαβύρινθο του Μινώταυρου, τα παιχνίδια στο Κολοσσαίο και την ιστορία του Θησέα. Η πλοκή είναι περίτεχνα κεντημένη με αναδρομές, flashbacks και σουρεαλιστικές απεικονίσεις πολεμικών συρράξεων. Το αξιοθαύμαστο, όμως, έγκειται στην ικανότητα της ταινίας να προβάλλει μια τόσο ευρεία πληθώρα κοινωνικοπολιτικών θεμάτων μέσω μιας σχετικά γραμμικής και απλουστευμένα νατουραλιστικής πλοκής.
  To cast κρίνεται εξαιρετικά ταλαντούχο. Η Jennifer Lawrence (Χ-Μen First Class) υποδύεται την πρωταγωνίστρια Katniss, την ηρωίδα-έρμαιο των ιστορικοοκονομικών επιταγών και «απαγωγών» της παραβατικής εξουσίας που καταφέρνει να βγει νικήτρια και να κερδίσει ελευθερία, ζωή και την ελπίδα ότι ο λαός θα δει μέσα της ένα «αύριο» διαφορετικό και σωστότερο από το γκρίζο «σήμερα» που επιβάλλει η απολυταρχική αρχηγεσία. Συμπρωταγωνιστής της ο Josh Hutcherson (Zathura, Bridge to Terabithia, Journey to the Center of the Earth) στο ρόλο του Peeta, ενός επιφυλακτικού αγοριού από τη περιοχή της Katniss με λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης που, όμως, τα καταφέρνει μαζί της, «πουλώντας» στο αιμοδιψές κοινό την εικόνα του ερωτοχτυπημένου ζευγαριού.
   Με budget 78 εκατομμυρίων δολλαρίων, η παραγωγή κατάφερε adaptation της τριλογίας βιβλίων της Suzanne Collins από την οποία και προήλθε το τελικό προϊόν, η 1η ταινία που πλέον έχετε όλη την ευκαιρία να παρακολουθήσετε. Τα κέρδη της ταινίας που ανέρχονται σε 685 εκατομμύρια παγκοσμίως μιλούν από μόνα τους για την πρωτοτυπία, απήχηση, δημοτικότητα και ριζοσπαστική δημιουργικότητα που ενέπνευσε η ταινία, γεγονός που σαφέστατα την καθιστά μια ενδιαφέρουσα και σχεδόν υποχρεωτική κινηματογραφική εμπειρία. Άλλωστε, αναμένονται και sequels… Και μια παροιμία λέει «πριν πεινάσεις και βγει sequel για τα Παιχνίδια Πείνας, μαγειρεύεις»!



Ισχνόπουλος Ανέστης

0 Response to "ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ, ΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme