ΛΥΚΕ, ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;...


    Πάντα τα παιδιά τρέφονταν με παραμύθια τα όποια έβρισκαν τον δρόμο τους προς το υποσυνείδητο του παραλήπτη έως ότου να μετατραπούν, έπειτα από μακροχρόνια ωρίμανση, σε επέκταση της πραγματικότητας. Οι άνθρωποι μαθαίνουμε να εξοικειωνόμαστε με τα καλά τέλη που παραμονεύουν στην εκπνοή κάθε παραμυθιού και μαθαίνουμε να επαναπαυόμαστε στα χέρια της μοίρας με μονή ελπίδα την υποτιθέμενα αναπόφευκτα ευτυχή έκβαση. Πέραν όμως αυτής της απατηλής προσδοκίας τα άτομα συνηθίζουν τους κακούς χαρακτήρες των παραμυθιών και προσαρμόζονται με την παρουσία τους ξέροντας, όμως, πως στο τέλος πάντοτε το καλό θα υπερισχύσει.
   Ίσως τα παραμύθια να μην είναι απλά αποκύημα της φαντασίας αλλά να αποτελούν πραγματικά γεγονότα που με τον καιρό αλλοιωθήκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία της Χιονάτης που φαίνεται να αναφέρεται σε ένα κορίτσι το όποιο ζούσε περίπου το 1500 στην βορειοδυτική Γερμάνια. Το κορίτσι που ονομαζόταν Margarete von Waldeck ζούσε σε ένα μικρό χωριό όπου πολλά παιδιά εργάζονταν σε ανθρακωρυχείο της περιοχής, γεγονός που μας θυμίζει έντονα την κοντή συνοδεία της Χιονάτης, τους επτά νάνους. Εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η κοπέλα με την μητριά της, στα δεκαεπτά της χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στο Brussels όπου προσέλκυσε με την ομορφιά της τον Φίλιππο τον δεύτερο της Ισπανίας. Όμως λίγα χρόνια αργότερα αρρώστησε πολύ βαριά και πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυριστήκαν πως ο θάνατος της οφειλόταν σε δηλητηρίαση. Το πρόσωπο που την δηλητηρίασε δεν είναι γνωστό ωστόσο η μητριά της αποκλείεται από τα πιθανά ενδεχόμενα καθώς εκείνο τον καιρό είχε ήδη πεθάνει.
   Αν το καλοσκεφτούμε, οι κακοί μοιάζουν περά για περά αληθινοί και θυμίζουν έντονα ανθρώπους ή καταστάσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί. Φυσικά, δεν έχουν την μορφή με την όποια τους συναντούμε στα παραμύθια, αλλά μια πιο ανθρωπινή υπόσταση και ίσως λιγάκι πιο τρομακτική. Κάτι τέτοιο άρχισε να γίνεται αντιληπτό από πολλούς σκηνοθέτες ανά τον κόσμο που έχουν κατακλύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες με ταινίες εμπνευσμένες από κλασσικά παραμύθια που, όμως, τις περισσότερες φορές ανήκουν στην κατηγορία ταινιών τρόμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ‘Κοκκινοσκουφίτσα’ που εισέβαλε στην ζωή μας το 2011σημειωνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία αλλά και ‘Η Χιονάτη και ο Κυνηγός’, ταινία την όποια παρακολουθήσαμε πριν από μερικούς μήνες. Επίσης, αρκετές είναι οι ταινίες βασισμένες σε παραμύθια που αναμένουμε στο επικείμενο κινηματογραφικό μέλλον και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για την καινούργια αυτή οπτική γωνία που μας προσφέρει η κινηματογραφική βιομηχανία. Μερικοί τίτλοι είναι οι εξής: ‘Oz the Great and Powerful’ , ‘Jack the Giant Killer’ και ‘Hansel and Gretel: Witch Hunters’.


Σωτήρης Χαβαλές

0 Response to "ΛΥΚΕ, ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;..."

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme