SPIDER-MAN 2.0


   Όλοι οι πιστοί, θεατές και κριτικοί, δυσπιστούν στη σκέψη ενός “reboot”. Aυτή η τάση ενισχύθηκε στην περίπτωση του Spider-Man, του οποίου η αρχική τριλογία ήταν αρκετά κερδοφόρα και επιτυχημένη. Το 2010, ωστόσο, ασυμφωνία μεταξύ του σκηνοθέτη και των σεναριογράφων είχε ως αποτέλεσμα τη καταδίκη του Spider-Man 4. Nα ‘μαστε τώρα 2 χρόνια αργότερα, αντιμέτωποι με μία νέα διασκευή του μύθου του αραχνοειδούς υπερήρωα. Τί κατάφερε άραγε το ολοκαίνουριο και φρεσκόφερτο «The Amazing Spider-Man»;
   H πλοκή της ταινίας επιστρέφει σε πολλά στοιχεία που παρουσίασε η πρώτη ταινία Spider-Man, 10 χρόνια πριν, αλλά τώρα ο κίνδυνος υπάρχει στο αν η ταινία καταφέρνει να πει την ίδια ιστορία διαφορετικά. Οι κριτικοί, λοιπόν, συγκλίνουν στο ότι η ταινία πράγματι «αναγέννησε» την ιστορία του ήρωα και έδωσε, πέρα από τα αναβαθμισμένα οπτικά εφέ, έναν βαθύτερα συναισθηματικό καμβά για την εξέλιξη της ιστορίας. Στη συνταγή αυτή προστέθηκε και η όλη ιστορία της γονεϊκής απώλειας μαζί με έναν καινούριο «κακό», που είναι και από τους δημοφιλέστερους στα κόμικς, τον «Lizard». Όπως συμβαίνει και με κάθε ταινία του Spider-Man, η ατμόσφαιρα είναι «μετέωρη» ανάμεσα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και τα ίχνη ιστών που αφήνει πίσω του ο αγαπημένος πρωταγωνιστής, οπότε τα 136 λεπτά της ταινίας ξεγλιστρούν γρήγορα. Ένα «μαργαριτάρι» που πλούτισε την πλοκή είναι η προσθήκη της Gwen Stacy στο cast, της πρώτης «αγάπης» του Spider-Man, πριν ακόμα γνωρίσει τη κοκκινομάλλα Mary Jane.
   To cast της ταινίας ήταν αρκετά ταλαντούχο. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο σχετικά φρέσκος στα κόκκινα χαλιά του Χόλυγουντ, Andrew Garfield, ο οποίος έδωσε στο ρόλο μία παιδική αφέλεια και υφή. Ο Rhys Ifans υποδύθηκε το ρόλο του Lizard, του τυπικού τρελού επιστήμονα που μεταμορφώνεται σε μια CGI διασταύρωση σαύρας και δεινοσαύρου. Μέσα από όλο αυτό το σουρεαλιστικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο ηθοποιός, πάραυτα, καταφέρνει να δώσει μία εξαιρετική ερμηνεία. Το δυνατότερο χαρτί της ταινίας, όμως, είναι η ερμηνεία της Emma Stone ως Gwen Stacy, μιας απλής συμμαθήτριας του Peter Parker/Spider-Man που ερωτεύεται μαζί του και ανακαλύπτει το μυστικό του. Ένα από τα πιο έντονα συστατικά υποκριτικής της ταινίας ήταν η χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών που κρίθηκε δυνατή και πειστική.
   Τα ειδικά εφέ ήταν μία ενδιαφέρουσα πτυχή της ταινίας. Η στολή του υπερήρωα βελτιώθηκε. Ο ιστός του επίσης. Ο “Lizard” ήταν εξίσου καλοδουλεμένος. Τα πλάνα της Νέας Υόρκης πάντοτε εξαιρετικά και τα ακροβατικά το ίδιο. Το soundtrack επιμελήθηκε ο James Horner αλλά, παρόλο που ήταν καλό, δεν έφτασε το επικό επίπεδο αυτού της αρχικής τριλογίας.
   Η σκηνοθεσία του Marc Webb ήταν μία πρόσκληση για πρόκληση, εφόσον το πρόβλημα της προηγούμενης τριλογίας ήταν ότι παραιτήθηκε ο σκηνοθέτης. Πάντα, όταν αλλάζει η σκηνοθεσία μιας ταινίας, το αποτέλεσμα κινδυνεύει να πάρει εντελώς άλλη κατεύθυνση και η ίδια η ταινία έναν τόνο που ίσως δεν της ταιριάζει. Για παράδειγμα, δείτε τη περίπτωση του Twilight Saga που κάθε ταινία του έχει διαφορετική σκηνοθεσία. Εν πάσει περιπτώσει, ο Webb κατάφερε να δώσει μια κινητικότητα και ζωντάνια στο τελικό προϊόν με πολυπληθή εναλλασσόμενα πλάνα, γεγονός που είναι πρωταρχική ανησυχία και ατού για τις ταινίες του Spider-Man. Εν τέλει, λοιπόν, ο σκηνοθέτης έδειξε πολλά υποσχόμενες προοπτικές.
   H ταινία έφτασε κέρδη 743 εκατομμυρίων δολλαρίων και έγινε η τέταρτη πιο κερδοφόρα ταινία για το 2012 και 46η όλων των εποχών με μόλις 230 εκατομμύρια δολλάρια έξοδα. Οι κριτικοί λάτρεψαν την ταινία και την θεώρησαν κατάλληλη αρχή για μία νέα τριλογία. Άλλωστε, ήδη έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον δύο sequel.
   Η ταινία The Amazing Spider-Man είναι όντως μία επιτυχημένη «ζεστή» επανεκκίνηση για τον υπερήρωα-μασκότ της MARVEL και αξίζει το κόπο να την απολαύσετε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι ο ιδανικός ιστός τρελών «βουτιών» στο κενό και γαλλικών φιλιών κάτω από το νεοϋορκέζικο ουρανό, οπότε μη φοβηθείτε να «πιάσετε αράχνες» πάνω στην αναπαυτική σινεματική πολυθρόνα. Αξίζει το καθισιό!

Ισχνόπουλος Ανέστης

1 Response to "SPIDER-MAN 2.0"

  1. 2 factor confirmation gives an additional layer of security to your Binance account. Would you like to initiate 2fa verification however unfit to pursue the means for the equivalent? is it getting intense for you? Searching for a simple and proper arrangement? In the event that truly, dial Binance Customer Support to get praiseworthy administration from a world class proficient to dispose of your issues. They will manage you to every single stop legitimately and effectively. You will be furnished with cutting edge help so you can don't experience a similar issue once more.
    Binance Support Number

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme