ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ...


   Και αν η μασκότ των ολυμπιακών αγώνων είναι τα ρεκόρ τότε η σύνοδος των παραολυμπιακών αγώνων είναι η ανθρωπιά που πάντοτε την συνοδεύει. Οι πρώτοι παραολυμπιακοί αγώνες, οι όποιοι ξεκίνησαν το 1960 στην Ρώμη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα εμπλουτιζόμενοι από όλο και περισσότερα αθλήματα, είναι μια εμπειρία που επικεντρώνεται περισσότερο στην ψυχική δύναμη που αποπνέουν τα άτομα με ειδικές ικανότητες παρά στην σωματική ρώμη που στην συγκεκριμένη περίπτωση προτιμά το ρολό του δευτεραγωνιστή. Οι σχετικοί αγώνες λαμβάνουν χωρά κάθε 4 χρόνια λίγες μέρες μετά την τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων και οι αθλητές που συμμετέχουν δεν παραλείπουν να μας υπενθυμίζουν πως ο αγώνας για τη ζωή είναι υποχρέωση και όχι επιλογή. Επί σειρά ετών και έπειτα από μακροχρόνιες διεκδικήσεις για ισότητα δικαιωμάτων στη ζωή, τα άτομα με ειδικές ικανότητες κατάφεραν τελικά να κερδίσουν τον πρέποντα σεβασμό, καθώς μηδαμινές είναι εκείνες οι χώρες που δεν προστατεύουν τα προαναφερθέντα άτομα με ένα θεσμικό πλαίσιο κανόνων. Μας έμαθαν πως το να είσαι διαφορετικός τις περισσότερες φορές δεν είναι επιλογή και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μειονέκτημα. Γκρεμίζουν το τείχος των προκαταλήψεων και των στενόμυαλων ιδεών για να σημειώσουν ακόμη έναν θρίαμβο της δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα.
   Βέβαια, θα ήταν ιδεαλιστικός και πρώιμος ο ισχυρισμός πως έχουν πάψει να υφίστανται  ψήγματα ρατσισμού απέναντι σε άτομα με ειδικές δεξιότητες. Ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι μειονότητες κρύβει με περίσσια δεξιότητα το τέλος του μα δεν είναι πια τόσο στενόχωρος όσο ήταν και εκτός των άλλων βρίθει ατόμων. Σημάδια απολυτότητας και αδιαλλαξίας παρατηρήθηκαν πρόσφατα και πάλι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Όπως αναφέρει δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πράσινης Πτέρυγας του προαναφερθέντος κόμματος, συμφώνα με την ερευνά ενός Καναδού ιατρού σχετικά με την φυλετική καθαρότητα και το ανάλογo ξεσκαρτάρισμα, ο στόχος επικεντρώνεται στους αναπήρους καθώς θεωρούνται μη παραγωγικοί, και συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα «κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοί, οι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων(sic) γονιδίων, οι αθεράπευτοι αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε στείρωση».
   Φέτος, τους παραολυμπιακούς αγώνες μπορεί καθένας να τους παρακολουθήσει από τους τηλεοπτικούς του δέκτες από τις 29 Αύγουστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου και να μας γεμίσει αμείωτες συγκινήσεις. Η Ελλάδα έχει τρανό παρελθόν στους συγκρινόμενους αγώνες, με την λαμπρή πορεία της να ξεκινά στο Σύδνεϋ με 11 μετάλλια, συνέχισε στην Αθήνα με 20 ενώ στο Πεκίνο με 24 μετάλλια υψώνοντας πολλάκις την ελληνική σημαία και την περηφάνια στα στήθη μας. Η φετινή διοργάνωση των Παραολυμπιακών αγώνων μας υπόσχεται πολλές ανθρώπινες στιγμές αλλά και πολλά μετάλλια καθώς οι αρμόδιοι της ελληνικής αποστολής μας έταξαν πάνω από 10 μετάλλια. Ας αφεθούμε στην συνέχεια…


Σωτήρης Χαβαλές

0 Response to "ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ..."

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme