17 ΜΕΡΕΣ... ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!



  Πέρασαν κιόλας τα τέσσερα καθιερωμένα χρόνια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάλι εδώ, ακάθεκτοι. Βέβαια, στην Ελλάδα η έναρξη τους πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα με την απαγόρευση συμμετοχής στους αγώνες της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου, η οποία δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ρατσιστικά αστειάκια για τους Αφρικανούς μετανάστες. Κάηκε το σύμπαν για μια μοναχά δημοσίευση την όποια ακολούθησαν δικαιολογίες και υποτιθέμενα ελαφρυντικά. Όπως και να το κάνουμε ήταν ρατσιστικό το ‘ατυχές’ σχόλιο και άκρως αντίθετο με αυτά που πρεσβεύει η Ολυμπιάδα. Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λιγότερο δύσκολη τη θέση της αθλήτριας ισχυριζόμενοι πως ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να αραδιάζει τις απόψεις του αλλά όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην ουσία, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει αρκεί αυτό το κάτι να μην προσβάλει την προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα του καθενός. Στην πραγματικότητα, η παραπάνω πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα. Συνεπώς, θα προτιμούσα τον αποκλεισμό μιας αθλήτριας που πιθανώς να κέρδιζε κάποιο μετάλλιο παρά την ύπαρξη άσχημα ντοπαρισμένων ιδεών σε ένα θεσμό που προωθεί την αλληλεγγύη και τον σεβασμό προς το διαφορετικό.
    Ωστόσο, σήμανε και επίσημα η εκκίνηση των ολυμπιακών αγώνων με την αμφιλεγόμενη, όσον αφορά τον φαντασμαγορικό χαρακτήρα της, τελετή έναρξης. Βέβαια, καμία χωρά δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τον γιγαντιαίο πήχη που έθεσε στην προηγούμενη διοργάνωση η Κινά και μάλλον θα μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα ανέπαφος. Αυτό όμως που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων για την τελετή έναρξης (και μάλλον θα το κρατήσει για όλη τη διάρκεια των αγώνων) φαίνεται να είναι η κινδυνολογία για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
    Όσον αφορά στο περιεχόμενο της τελετής έναρξης, αυτό από πολλούς θεωρήθηκε αμφισβητούμενο, καθώς η αγροτική ζωή που παρουσιαζόταν στην αρχή ήταν μάλλον ιδεαλιστική και διόλου πραγματική. Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στην βιομηχανική επανάσταση όπου σφυρηλατήθηκαν οι πέντε δακτύλιοι – σύμβολο των ολυμπιακών αγώνων. Σε αυτή την φάση ο δημιουργός της τελετής έναρξης παραλλήλισε τον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργατών με τον ολυμπιακό αγώνα. Από τα κορυφαία στιγμιότυπα ήταν η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η όποια παρουσιάζεται σε βίντεο να καταφθάνει στο στάδιο με έναν άκρως χολιγουντιανό τρόπο: με αλεξίπτωτο. Έπειτα το ολυμπιακό στάδιο κατακλύστηκε από σύγχρονους χορευτές αποτυπώνοντας τη σύγχρονη κουλτούρα της Βρετάνιας. Τελικά, η γενική εικόνα ήταν μάλλον ικανοποιητική όπως έδειξαν τα μετέπειτα δημοσιεύματα που χάρισαν ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη των Βρετανών.


Σωτήρης Χαβαλές

0 Response to "17 ΜΕΡΕΣ... ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme