Check the Tech : What We See Is What We Are - Ernst Haas


«Η μόδα χάνεται. Μονάχα το στυλ παραμένει.» ανέφερε κάποτε η θρυλική σχεδιάστρια μόδας και σύμβολο κομψότητας Coco Chanel. Πράγματι η μόδα παρά την δυναμική και άκρως επιβλητική μορφή που μπορεί να πάρει με τις τάσεις που επικρατούν κατά καιρούς και κατακλύζουν τα πλήθη φαίνεται να χάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Όχι δεν χάνεται στο σύνολό της, αλλά αλλάζει μορφές και τρόπους έκφρασης ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να λάβει νέες πτυχές και εκφράσεις. Γι’ αυτό άλλωστε μονάχα το στυλ μπορεί πραγματικά να είναι αιώνιο. Αυτή τη βδομάδα λοιπόν θα ξεκινήσουμε με μια νέα μορφή της μόδας που ανέκυψε πρόσφατα και φαίνεται να είναι η επιτομή του στυλ εν έτη 2012.

Το LOOKBOOK είναι η μεγαλύτερη online κοινότητα αφιερωμένη στην προβολή φωτογραφιών μόδας από απλούς ανθρώπους. Είναι ένα site το οποίο επιτρέπει στα μέλη να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους δημιουργώντας έτσι ένα ημερολόγιο εξέλιξης του στυλ τους καθώς παράλληλα και να μοιραστούν τις ιδέες τους αντλώντας έτσι fashion inspiration ο ένας απ’ τον άλλο. Πρακτικά μπορείς να ανεβάσεις αν θέλεις και δικές σου φωτογραφίες ή απλά να ‘’εγγραφείς’’ σε κάποιους lookbookers των οποίων το στυλ σε εκφράζει και να χρησιμοποιήσεις το site ως δεξαμενή ιδεών από όπου εμπνέεσαι για τη μόδα, το στυλ και τις τάσεις. Το site αναφέρει ότι το lookbook μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από online version περιοδικών μόδας και ως διαφήμιση για fashion bloggers καθώς ανεβάζοντας φωτογραφίες και κερδίζοντας followers μπορούν να κάνουν πιο γνωστό το blog τους και να ανεβάσουν την επισκεψιμότητα και την απήχησή τους στο ευρύ κοινό. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δραστηριοποίηση ανθρώπων από όλο τον κόσμο γεγονός που καθιστά το lookbook μια κυριολεκτικά παγκόσμια κοινότητα μόδας μόλις ένα κλικ μακριά. Πρόσωπα που αξίζει να checkάρετε αν όντως επισκεφθείτε το site είναι η Alana Ruas, η Juliett Kuczynska , η Angela Rosas Saiz και πολλοί άλλοι. Αν λοιπόν είσαι fashionista ή αν απλά απολαμβάνεις την φωτογραφία μόδας το LookBook θα αποτελέσει για σένα το online fashion magazine που πάντα ευχόσουν να υπήρχε.
Extra tip: Αν τα standards φωτογραφίας του LookBook είναι λίγο υψηλά για εσένα λόγω ανάλυσης, φωτογραφικής και concept γενικότερα, μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά βήματα επιλέγοντας για μια πρώτη γεύση της fashion photography να γραφτείς στο instagram και να ποστάρεις αυθόρμητες φωτογραφίες από στιγμιότυπα της ζωής σου με όμορφα εφέ ή το tumblr όπου μπορείς να αντλείς ιδέες για να ομορφύνεις πολλές πτυχές της καθημερινότητάς σου μέσω των φωτογραφιών που ανεβάζουν άλλοι ή απλά να χαζεύεις όμορφες φωτογραφίες με ρούχα, παπούτσια, τσάντες.. εε καταλαβαίνεις που το πάω οπότε νομίζω σε κάλυψα!

Αν βέβαια αγαπάς τη φωτογραφία αλλά δεν είσαι και τόσο παιδί της μόδας ένα εξαιρετικό site που μπορείς να επισκεφτείς είναι το www.500px.com. Πρακτικά το site είναι μια αντίστοιχη online κοινότητα που σου επιτρέπει να ανακαλύψεις, να μοιραστείς, να αγοράσεις ή και να πουλήσεις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και εξαίρετης αισθητικής με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το site αιτιολογεί το όνομά του λέγοντας πως ιδρύθηκε στις αρχές της ψηφιακής εποχής, όταν το ίντερνετ ήταν βασανιστικά αργό, τα 3,2 megapixel μια ικανοποιητική βαθμίδα ανάλυσης και τα 500 pixel ένα σεβαστό μέγεθος για φωτογραφίες online. Το όνομα λοιπόν τότε αντιπροσώπευε την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας όσον αφορά τη φωτογραφία. Πλέον αποτελεί ένα ορόσημο του δρόμου που έχει διανυθεί από τους φωτογράφους ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας πως το πάθος για φωτογραφία δεν σταματά στην ανάλυση , τα pixel και την τεχνική αλλά αγγίζει τον άνθρωπο με τρόπους που η τεχνολογία όσο κι αν εξελιχθεί δε θα μπορέσει ούτε να κατανοήσει ούτε να εκφράσει απόλυτα. Αν λοιπόν ζεις με αυτό το πάθος το site εγγυάται να σου προσφέρει μια μοναδική αισθητική εμπειρία και να σε ταξιδέψει σε μακρινές γωνιές του πλανήτη μέσα απ’ τα μάτια και τον φακό ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη και το όραμά σου.

Extra tip: Αξίζει βέβαια να αναφερθεί και μία πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη ελληνική μετάφραση του site. Το www.photothessaloniki.ning.com αποτελεί ένα site ανταλλαγής ιδεών όσον αφορά την ψηφιακή φωτογραφία, για φωτογράφους με επαγγελματικό έως και άκρως ερασιτεχνικό επίπεδο. Επί της ουσίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φωτογραφική λέσχη της Θεσσαλονίκης αλλά με γνώμονα την αγάπη και τον ενθουσιασμό για τη φωτογραφία η δήλωση θα ήταν ελλιπής. Στο site μπορείς να ανεβάσεις τις δικές σου φωτογραφίες και να ζητήσεις τη γνώμη άλλων, να ανακαλύψεις έλληνες φωτογράφους και να εξοικειωθείς με τη δουλειά τους ή ακόμη και να μοιραστείς τις απορίες σου ώστε να μάθεις ενδιαφέρουσες τεχνικές φωτογραφίας. Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των δημιουργών και είμαι περήφανη που ξεκίνησε από την πόλη μας.

Μαυρομμάτη Αγγελική

Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever... it remembers little things, long after you have forgotten everything.”  Aaron Siskind

Πηγή εικόνας: http://weheartit.com/

0 Response to "Check the Tech : What We See Is What We Are - Ernst Haas"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme