Check the Tech: Ενα graffiti τη μερα, κι η αδιαφορια κανει περα.


«Κάποιοι άνθρωποι γίνονται αστυνομικοί επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Άλλοι ΄βανδαλίζουν΄ τους τοίχους επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο ένα ομορφότερο μέρος.»
Το παραπάνω δήλωσε ένας απ’ τους διασημότερους street art καλλιτέχνες, ο γνωστός σε όλους Banksy συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο στον κόσμο από την ιδέα να τον αλλάξεις. Και αυτό έκανε ο ίδιος , ένα γκράφιτι τη φορά.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν θα κάνω μια σύντομη βιογραφική αναφορά. Για τους υπόλοιπους ας κάνουμε επανάληψη. Ο Banksy βρετανικής καταγωγής καλλιτέχνης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 ως μέλος του DryBreadZ crew (DBZ) στο Bristol της Βρετανίας. Εξελικτικά με την απλή τεχνική του stencil ο Banksy κατάφερε με το εριστικό χιούμορ του τα σύντομα λογοπαίγνια και την ευφάνταστη απόδοσή του σε κτίρια, κάδους , αφίσες, πίνακες κ.ά. να διαδώσει μηνύματα με περιεχόμενο από κλασσική καυστική σάτιρα και φιλοσοφικές ανησυχίες μέχρι πολιτικό σχολιασμό και γκράφιτι με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και το νόημα της ζωής. Το site του είναι απλό και ιδιοφυές όπως ακριβώς και τα συνθήματά του. Έχει κατηγορία με γκράφιτι σε εξωτερικό χώρο, γκράφιτι σε εσωτερικό χώρο, συχνές ερωτήσεις και το «μαγαζί». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα γκράφιτι με πολιτικό σχολιασμό του βρετανικού συστήματος που παρότι εκ διαμέτρου διαφορετικό φαίνεται να εμπνέει παραπλήσια συναισθήματα όπως η αγανάκτηση, η δυσπιστία και ενίοτε ο χλευασμός. Αρχή του Banksy είναι ότι οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες δεν αντιγράφουν τα έργα άλλων αλλά τα κλέβουν.. feel free λοιπόν να κλέψετε τα έργα του άφοβα και να τα αναπαράγετε at any place, anywhere..

Extra tip: Το μαγαζί του site αποτελεί πρακτικά την ίδια την ακύρωση της έννοιας προιόντα με επωνυμία καθώς ο Banksy απλούστατα δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει μπλουζάκια, κούπες και άλλα συναφή προιόντα με λογότυπο τα έργα του καθώς στόχος του δεν είναι να βγάλει πολλά λεφτά αλλά να «διακοσμήσει» τους δρόμους με τις εμπνεύσεις του. Επομένως αν δεις την κλασσική αφίσα με το κοριτσάκι και το μπαλόνι να είσαι σίγουρος ότι είναι αντιγραφή ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ούτε καν original.

Το www.streetartutopia.com είναι απλούστατα ο παράδεισος της «τέχνης του δρόμου.» Με μότο “Ανακηρύσσουμε τον κόσμο ως τον προσωπικό καμβά μας” οι δημιουργοί του site σίγουρα ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και σε προκαλούν να τους τεστάρεις με τα αυστηρότερα standards. Αυτά που θα ανακαλύψεις όμως στο site εγγυώμαι ότι δε θα σε απογοητεύσουν στο ελάχιστο. Το site δεν περιορίζει την γκάμα εκθεμάτων του σε γκράφιτι , των οποίων οι συλλογές αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα εκτενείς, αλλά και σε κάθε είδους μορφή τέχνης που συναντά κανείς στους δρόμους, στους τοίχους και τις γειτονιές σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Από παραποιημένες ταμπέλες με αστεία μηνύματα, εικαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αισθητικής ενός σοκακιού όπως πχ το πιάνο στα σκαλοπάτια, 3D σχέδια με τρύπες και ανοιχτά σαγόνια σε πεζόδρομο της Ταϊλάνδης μέχρι μοναδικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτιρίων και έξυπνες εγκαταστάσεις (installations) με μοντέρνο περιεχόμενο όπως η παγίδα- φάκα για hipsters σε δρόμο της Νέας Υόρκης. Αφενός το site σε προμηθεύει με πρωτότυπα wallpapers και μπορείς άνετα να τα αποθηκεύσεις και να τα εκτυπώσεις, αφετέρου αποτελεί μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά και σε ενημερώνει για τη σύγχρονη street art ανά τον κόσμο δίνοντάς σου την ευκαιρία να θαυμάσεις έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και γιατί όχι να εμπνευστείς για δικά σου.. όλοι συμφωνούν άλλωστε ότι οι δρόμοι της Ελλάδας χρειάζονται άμεσα αισθητική παρέμβαση street style.

Extra tip: Η έξτρα συμβουλή δεν έχει καμία σχέση με τα γκράφιτι που αναφέρονται παραπάνω πέρα από το ενίοτε πολιτικό περιεχόμενο. Το www.helpmevote.gr είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Το ερωτηματολόγιο που περιέχει έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Πιο απλά αποτελεί μια σειρά ερωτήσεων με βάση τις οποίες δίνεται στο τέλος μια κατάσταση με τα κόμματα που πιθανόν να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις απόψεις σας. Για όσους λοιπόν δεν είναι απολύτως σίγουροι ακόμα για την επιλογή τους ή απλά και μόνο θέλουν να επιβεβαιώσουν με κριτήριο τις θέσεις που δηλώνουν τα κόμματα στην Ελλάδα την επιλογή τους αξίζει να το επισκεφθείτε. Διαρκεί λίγο και βοηθάει πολύ.

Μαυρομμάτη Αγγελική
  
Πηγή φωτογραφίας Banksy

0 Response to "Check the Tech: Ενα graffiti τη μερα, κι η αδιαφορια κανει περα."

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme